Astrid Lindgren

Ronja, razbojniška hči

Ronja, razbojniška hči Ronja, razbojniška hčiRonja, hči razbojniškega poglavarja Mattisa in njegove žene Lovis, je vsekakor izjemno pogumna deklica. To se pokaže, ko se iz varnega zavetja očetovega gradu prvič sama odpravi v gozd. V njem živi vrsta čudežnih bitij, ki so ji lahko sovražna, a Ronja v njem prebije zelo lep dan. Toda kaj se zgodi, ko se znoči, si preberi v odlomku na 92. strani berila.

Preberi še:
Astrid Lindgren: Pika NogavičkaPoglej delček prispevka o Astrid Lindgren. V celoti ga najdeš na CD-romu, ki je priložen berilu. V njem boš videl hišo, v kateri se je rodila pisateljica, votlo drevo, ki ga opisuje v Piki Nogavički in ki je raslo pred njeno hišo, spalnico, v kateri se je z brati in sestrami igrala igro "Ne dotakni se tal", ki jo gotovo poznaš iz znane knjige o pegasti rdečelasi deklici. V posnetku je tudi kratek pogovor s pisateljico, ki ni bil objavljen še nikoli doslej in nam ga je odstopil slovenski pisatelj in osebni prijatelj Astrid Lindgren, Marjan Marinšek.

Video odlomek je v MPEG formatu. Ker gre za daljšo datoteko, lahko prenos traja nekaj minut.

Poglej: Astrid Lindgren (prispevek) 

Prijava

Uporabniško ime:
Geslo:
 
  Si pozabil/a geslo?

O avtorju

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (1907-2001), švedska mladinska pisateljica, je bila v dvajsetem stoletju ena najpomembnejših avtoric za mlade. Njena dela so prevedena v več kot petdeset jezikov, največja priznanja pa je prejela za Piko Nogavičko (1945-48), po kateri je bila posneta tudi cela vrsta filmov in televizijskih nadaljevank. Po enem izmed njenih literarnih del, Erazmu in potepuhu (1972), so nadaljevanko posneli pri nas. Slovijo tudi številna njena druga dela, kot so Brata Levjesrčna (1973), Najboljši Kljukec na svetu (1973) in seveda Ronja, razbojniška hči (1981).